Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ




ΑΠΟ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ ΦΙΛΟΥ ΜΑΣ ΝΙΚΟΥ ΡΟΥΠΟΥ 
ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ  
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 11-11-2015
http://www.amna.gr/article/94476/Apo-ta-narkotika-sto-Tzounto:-O-athlos-tou-Alexandrou
Από τα ναρκωτικά και τις Φυλακές στην ομάδα Τζούντο του Γυμναστικού Συλλόγου "ΗΡΑΚΛΗΣ" Θεσσαλονίκης και σε τουρνουά στην Οζάκα της Ιαπωνίας, με τη βοήθεια του ΚΕΘΕΑ.
   
Θα μπορούσε να είναι σενάριο κινηματογραφικής ταινίας, όμως είναι η ζωή του 54χρονου Αλέξανδρου Μαντασασβίλι, ο οποίος έκανε χρήση ναρκωτικών 25 χρόνια, πέρασε από Φυλακές, αλλά από το 2008 είναι καθαρός έχοντας κερδίσει τη μάχη της ζωής και την ελευθερία του.
   
Πριν από λίγες μέρες, όταν ο Αλέξης Τσίπρας εγκαινίασε την αυτόνομη θεραπευτική κοινότητα "Προμηθέας" του ΚΕΘΕΑ μέσα στις Φυλακές Διαβατών, στη Θεσσαλονίκη, για χρήστες κρατούμενους, ο ειδικός βοηθός διευθυντή του ΚΕΘΕΑ στη Βόρεια Ελλάδα Φαίδων Καλοτεράκης απευθύνθηκε στον πρωθυπουργό και του είπε ότι ένας πρώην χρήστης και κρατούμενος είναι σήμερα μέλος της ομάδας Τζούντο του ΗΡΑΚΛΗ και έχει πάρει μέρος σε αγώνες στην Ιαπωνία. Ο Αλέξης Τσίπρας εντυπωσιάστηκε.
   
Εμείς απευθυνθήκαμε στον δάσκαλο της ομάδας Τζούντο του ΗΡΑΚΛΗ Αυγερινό Μαϊστρέλλη κι έτσι γνωρίσαμε τον Αλέξανδρο Μαντασασβίλι, σε μια από τις προπονήσεις στο "Ιβανώφειο", το κλειστό γυμναστήριο ΗΡΑΚΛΗ.
   
Με πατέρα Γεωργιανό και μητέρα Ελληνίδα ο Αλέξανδρος ήρθε στην Ελλάδα από τη Γεωργία το 1991 και δεν άργησε να μπλέξει με τα ναρκωτικά.
   
"Προσπάθησα να βρω δουλειά, να κάνω κάτι στη ζωή μου, δυστυχώς στην πορεία έμπλεξα με ναρκωτικά. Ξεκίνησα χρήστης ηρωϊνης, με αποτέλεσμα μετά από 7 μήνες να βρεθώ στη Φυλακή σε ηλικία 29 ετών. Δεν ήταν η πρώτη φορά. Μπήκα και σε άλλες φυλακές και συνολικά έμεινα 9 χρόνια σε Φυλακές", διηγείται ο ίδιος.
   
Το 2007 κρατούμενος και χρήστης ήρθε σε επαφή με το συμβουλευτικό πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ. "Αρχισα να παζαρεύω για το θέμα της χρήσις μπας και βγει κάτι. Μέσα στις φυλακές είχα επόπτες που ήταν πρώην χρήστες και ήταν πάρα πολλά χρόνια καθαροί. Αυτό ήταν βασικά και το σπρώξιμο για μένα, να δοκιμάσω κι εγώ μπας και τα καταφέρω, γιατί κάποιοι άλλοι το έκαναν" μας εξηγεί και συνεχίζει: "Από τις Φυλακές της Κασσάνδρας Χαλκιδικής ζήτησα διακοπή ποινής για να μπω στο πρόγραμμα της Θεραπευτικής Κοινότητας "Ιθάκη". Το Συμβούλιο των Φυλακών ενέκρινε το αίτημα και στα τέλη του 2008 αποφυλακίστηκα και μπήκα για θεραπεία στην "Ιθάκη". Εμεινα 13 μήνες. Εκεί έγινε και η πρώτη γνωριμία με τον δάσκαλο μου τον Αυγερινό. Ξεκίνησα να ασχολούμαι με το Τζούντο και μέχρι σήμερα δεν έχω σταματήσει. Μου άρεσε τόσο πολύ αυτό το άθλημα που αν δεν είμαι άρρωστος, που να μην μπορέσω να σηκωθώ, θα είμαι εδώ".
   
Αμέσως μετά, ο Αλέξανδρος μπήκε σε πρόγραμμα επανένταξης και πέρασε στην ομάδα Τζούντο του ΗΡΑΚΛΗ.
   
"Εχω πάρει μετάλλια σε διάφορα τουρνουά, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα για μένα", λέει κι ένας από τους σταθμούς του ήταν το ταξίδι στην Οζάκα της Ιαπωνίας το 2010, ύστερα από πρόσκληση του Γιαπωνέζου δασκάλου του Αυγερινού Ματσουούρα. "Ημουνα ακόμα στο στάδιο της θεραπείας, αλλά δεν ξέρω πως τα κατάφερε ο δάσκαλος, πήρε εμένα κι ένα άλλο παιδί από άλλη Θεραπευτική Κοινότητα. Μείναμε δέκα μέρες, κάναμε προπονήσει και πήραμε μέρος και σε αγώνες, με συμμετοχή 200 αθλητών από 20 χώρες. Ημασταν μόνο δύο άτομα πρώην χρήστες. Ολο αυτό το σκηνικό μου δημιούργησε ένα συναίσθημα απερίγραπτο. Γιατί πριν ένα χρόνο ήμουν Φυλακή, ήμουν εξαρτημένος, τώρα είμαι έξω και παλεύω στο ποτάμι με κανονικούς ανθρώπους, από τόσες πολλές και διαφορετικές χώρες. Ενιωθα σαν ίσος. Δεν ήμουνα πλέον χρήστης, πάλευα για κάτι άλλο".
   
-Τώρα είσαι καθαρός;
   
-Ναι, από 17 Νοέμβρη 2008 είμαι καθαρός μέχρι σήμερα.
   
-Και από δουλειά;
   
-Οταν βγήκα στην επανένταξη δούλεψα 10 μήνες στο λιθογραφείο της "Ιθάκης", δούλεψα ένα χρόνο σε ένα εργολαβικό συνεργείο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, σήμερα δουλεύω κούριερ.
   
-Οικογένεια;
   
-Χωρισμένος είμαι. Με δύο παιδιά. Εχω άριστες σχέσεις με την οικογένεια. Χαίρονται αυτοί ότι είμαι καθαρός, το παλεύω, χαίρομαι κι εγώ που χαίρονται αυτοί.
   
-Και πιο είναι το δίδαγμα από όλη αυτή την περιπέτεια;
 
-Αν πάρεις όντως μια σοβαρή απόφαση, να ξεφύγεις από τη χρήση, από την εξάρτηση, δεν υπάρχει κάτι που να σε σταματήσει. Αλλά πρέπει να το θέλεις πάρα πολύ.
   
-Σε αυτούς που είναι σήμερα εκεί που ήσουν εσύ τι λες;
   
-Να παλέψουν. Αξίζει. Καμιά φορά μας τρομάζει κιόλας η καθαρή ζωή. Εγώ έκανα χρήση 25 χρόνια. Είχα ξεχάσει πως είσαι καθαρός. Αξίζει να παλέψεις γιατί έχεις άλλες ευκαιρίες.
 
-Ποιοι σε βοήθησαν να ξεφύγεις;
   
-Χωρίς τον δάσκαλο, τον Αυγερινό, χωρίς το πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ, χωρίς τους επόπτες μέσα στις Φυλακές, μπορεί να μην υπήρχα σήμερα. Πολλοί φίλοι, γνωστοί, έχουν πεθάνει.
   
Στάση ζωής και οικογενειακή υπόθεση το Τζούντο για τον Αυγερινό Μαϊστρέλλη (η σύζυγος και τα τρία παιδιά του ασχολούνται κι αυτοί με το Τζούντο) είναι εργαζόμενος στην "Ιθάκη" από το 1997 και παραδίδει μαθήματα Τζούντο στη Θεραπευτική Κοινότητα. Το 2004 άρχισε η συνεργασία με τον ΗΡΑΚΛΗ κι έτσι δημιούργησε την ομάδα Τζούντο.
   
Στην"Ιθάκη" ο Αυγερινός γνώρισε τον Αλέξανδρο και Θυμάται: "Ηταν ένας κλειστός, αλλά αποφασιστικός άνθρωπος. Μπορεί να μην μιλούσε πολύ, αλλά άκουγε και εκτελούσε τις εντολές τις οποίες του έδινα κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας του Τζούντο. Αυτό βοήθησε πάρα πολύ και μάλιστα όταν τελείωσε από την Θεραπευτική Κοινότητα ήταν από τους πρώτους που συνέχισε να κάνει Τζούντο. Η πορεία του ήταν πάρα πολύ καλή, αν και δυσκολευόταν να βρει δουλειά Σήμερα ο Αλέξανδρος είναι δεύτερο νταν, που σημαίνει ότι έχει ανέβει πάρα πολύ ψηλά στο Τζούντο. Οι εξετάσεις που έχει δώσει ο Αλέξανδρος είναι ανοιχτές".
   
Ο Αλέξανδρος είναι σήμερα βοηθός του δασκάλου Αυγερινού στην ομάδα Τζούντο του ΗΡΑΚΛΗ. Στην ομάδα συμμετέχουν 45 αθλητές και από αυτούς οι 15 είναι πρώην χρήστες από Θεραπευτικές Κοινότητες του ΚΕΘΕΑ. Ενα μέλος του προγράμματος Προμηθέας του ΚΕΘΕΑ πήρε το καλοκαίρι τη "μαύρη ζώνη".
   
Ο επόμενος στόχος του Αυγερινού είναι να διδάξει μέσα στην Θεραπευτική Κοινότητα, που εγκαινίασε ο πρωθυπουργός στις Φυλακές Διαβατών, γίνεται ήδη μεγάλη προσπάθεια και είναι σίγουρος ότι θα τα καταφέρει.
   
Ο Αυγερινός Μαϊστρέλλης ζητάει στήριξη (οικονομική και οποιαδήποτε άλλη) από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.
   
Οταν πήγαμε στην προπόνηση της ομάδας Τζούντο του ΗΡΑΚΛΗ στο "Ιβανώφειο" τα μέλη της υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα τη 14χρονη Αννα Καλάντζε, με γονείς από τη Γεωργία, η οποία γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, επειδή το περασμένο Σαββατοκύριακο κατέκτησε την τρίτη θέση σε διεθνές τουρνουά Τζούντο στη Βουλγαρία. Με καμάρι δείχνει το δίπλωμα της διάκρισης και λέει: "Ξεκίνησα το Τζούντο με τον δάσκαλο Αυγερινό και είμαι πάρα πολύ χαρούμενη γιατί το λατρεύω αυτό το άθλημα, μου προσφέρει πάρα πολλά πράγματα και μου αρέσουν οι πολεμικές τέχνες
   
Με τον Αλέξανδρο Μαντασασβίλι παλεύει η κόρη του Αυγερινού, η 13χρονη Αρτεμις. "Ο δάσκαλος Αλέξανδρος μού έχει δείξει πολλά πράγματα, όταν ο πατέρας μου δεν μπορούσε. Βελτίωσε τις τεχνικές μου σε υψηλό επίπεδο" μας είπε αμέσως μετά.
   
Παραδίπλα ο 10χρονος γιος του Αυγερινού, Αλέξανδρος, δίνει παραγγέλματα στην προπόνηση και θέλει οπωσδήποτε να μας μιλήσει: "Αρχισα το τζούντο γιατί από μικρός έβλεπα άλλα παιδιά και ζήλευα. Από 3,5 χρονών έρχομαι εδώ στο ναό, το "Ιβανώφειο", που σε κάθε παιδί δίνει αυτό που χρειάζεται να μάθει σημειώνει".
   
Στις 6 Απριλίου του 2008, λόγους μήνες μετά την εκλογή του στη θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ (10 Φεβρουαρίου 2008) ο Αλέξης Τσίπρας είχε διαλέξει το γήπεδο μπάσκετ στο "Ιβανώφειο" για να κάνει την πρώτη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση, εγκαινιάζοντας μια ανοδική πορεία που έφερε το κόμμα στην εξουσία.
   
Επτά χρόνια αργότερα και πριν λίγες μέρες, ως πρωθυπουργός, ο Αλέξης Τσίπρας, εγκαινίασε τη Θεραπευτική Κοινότητα στις Φυλακές Διαβατών και η αναφορά στην περίπτωση του Αλέξανδρου Μαντασασβίλι οδήγησε τα βήματα μας πάλι στο "Ιβανώφειο", σε μια αίθουσα δίπλα από το γήπεδο του μπάσκετ. Και όταν ανοίξαμε την πόρτα της διαπιστώσαμε ότι εκτός από μαθήματα Τζούντο παραδίδονται και μαθήματα ζωής


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου