Σάββατο 15 Ιουνίου 2019

Υλοποίηση προγράμματος εκπαίδευσης στο Judo για παιδιά με αυτιστικού φάσματος διαταραχές και αποφοίτων του ΚΕ.ΘΕ.Α.


Το INCLUDE δρα με στόχο την ένταξη παιδιών και οικογενειών που κινδυνεύουν από κοινωνικό αποκλεισμό και τη διαμόρφωση θετικής στάσης απέναντι στη διαφορετικότητα. Διερευνά, σχεδιάζει, υλοποιεί, αξιολογεί και προτείνει πρακτικές ένταξης που βελτιώνουν τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ παιδιών τυπικής ανάπτυξης και παιδιών που έχουν αναπηρία ή διαφορετική κοινωνικο-πολιτισμική προέλευση και των οικογενειών τους, αξιοποιώντας καινοτόμες μορφές τέχνης, τεχνολογίας, άθλησης και παιχνιδιού.


Η δράση του INCLUDE περιλαμβάνει το σχεδιασμό και την εφαρμογή ενός προγράμματος εκπαίδευσης στο Judo για παιδιά με νοητική ή/και διαταραχές αυτιστικού φάσματος και υλοποιείται σε συνεργασία με το ΚΕ.ΘΕ.Α (Προμηθέας και Σχήμα και Χρώμα) Απόφοιτοι προγραμμάτων απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ εκπαιδεύουν και εκπαιδεύονται μαζί με παιδιά με ΔΑΦ, υπό την καθοδήγηση παιδαγωγών ειδικής αγωγής και προπονητών του JUDO.

Η εκπαίδευση στο Judo έχει σημαντικά γνωστικά και ψυχοκοινωνικά οφέλη για τα παιδιά, με σημαντικότερα το μετασχηματισμό της νοερής σε κινητική αναπαράσταση, την επίλυση προβλημάτων, τη λήψη αποφάσεων, την ανάπτυξη της αίσθησης της ασφάλειας και στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησης. Η δράση ολοκληρώνεται με τη σχεδίαση, έκδοση και διάχυση σχετικού ειδικού εκπαιδευτικού υλικού σε δομές και Κέντρα Ημέρας ΑμεΑ καθώς και συλλόγους JUDO σε όλη την Ελλάδα.

«Μεγαλείο! Συγκίνηση βουβή στον χώρο προπόνησης του JUDO, όταν, μπροστά στα έκπληκτα μάτια δασκάλων και γονέων, παιδιά με νοητικές και αυτιστικού τύπου διαταραχές, με άσπρες στολές, ασκούνται, σεβόμενα τους κανονισμούς του αθλήματος, στέκονται στα πόδια τους, διεκδικούν την αυτονομία τους. Μαζί τους, τα μέλη του ΚΕΘΕΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ, με συνέπεια και ψυχή, υποστηρίζουν την προσπάθεια όλων, μοιράζονται αγωνίες, συγκινήσεις. Όσοι ωφελούν ωφελούνται, όσοι διδάσκουν διδάσκονται! Ζούμε το μεγαλείο του καθολικού σχεδιασμού, ενώ το υλικό εκπαίδευσης των τεχνικών που σχεδιάζουμε φτάνει σε όλα τα Dojo του κόσμου! Τα “Σημεία Στήριξης” ανοίγουν δρόμο κοινωνικής ένταξης για όλους μέσω του Judo! Πόση ευεργεσία! Rei! Hajime!»
Δρ. Ανδρομάχη Νάνου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου