Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2019

ΣΜΥΡΝΗ 1922 TOKEI MARU

 Θεσσαλονίκη 7-9-2019

Στις 3 Σεπτεμβρίου 2019 το Διεπιστημονικό δίκτυο ειδικής και διαπολιτισμικής αγωγής “INCLUDE” πραγματοποίησε εκδήλωση μνήμης για τον πλοίαρχο του Ιαπωνικού πλοίου Tokei Maru που έσωσε περισσότερους από 800 ανθρώπους στα γεγονότα που ακολούθησαν την μεγάλη φωτιά που έκαψε τη Σμύρνη. Αφορμή για την εκδήλωση ήταν η 96η επέτειος από τα τραγικά γεγονότα της καταστροφής της Σμύρνης.

Η πρόεδρος του Δ.Σ και υπεύθυνη των ερευνητικών προγραμμάτων που υλοποιούνται στο Σχολείο για όλους Τokei Maru, Δρ Ανδρομάχη Νάνου με την Ανδρομάχη Γιατράκου, μέλος της επιστημονικής ομάδας παρουσίασαν τη φιλοσοφία και τις δράσεις του ΙNCLUDE. 



 Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Toyo του Τόκιο, NANAKO MURATA-SAWAYANAGI που με τη δεκαετή έρευνά της επιχειρεί να εντοπίσει την ταυτότητα του ηρωικού πλοιάρχου του Ιαπωνικού πλοίου. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε φωτογραφικό υλικό του πλοίου από το 1913 ως το 1915 καθώς και εφημερίδες της εποχής από την Αθήνα και τον Πειραιά του 1922.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο εκπρόσωπος του Πολιτιστικού και Φιλανθρωπικού Σωματείου "Club Hikarikwai - ΕλληνοΙαπωνικό Πολιτιστικό Κέντρο κ. Δασκαλάκης Μανώλης 


Το μέλος του Δ.Σ της Ελληνικής Ομοσπονδίας Τζούντο και Καθηγητής της ΣΕΦΑΑ Α.Π.Θ της Ειδικότητας του Τζούντο κ. Βίκτωρ Σιώπης.


Οι ευπρόσωποι του Συλλόγου Αντιστασιακών 1967-1974
 Ο πρόεδρος του Δ,Σ του Συλλόγου τρίτεκνων  Η Τρίαινα κ Τσούλιας Στέλιος
O Πρόεδρος του Δ.Σ  του Συλλόγου Αρίων I.T.F κ. Καραγεωρφγάκης Γιώργος. 
 
Μοιραζόμαστε  το όραμά μας για το Σχολείο Τokei Maru και μια Συμπεριληπτική Κοινότητα ανοιχτή σε όλους τους ανθρώπους με τους πολύτιμους φίλους και συνεργάτες του INCLUDE ! Αναπληρωτής Καθηγητής ΑΣΠΑΙΤΕ Ανδρέας Χρήστου Οικονόμου Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης Πέτρος Γουγουλής ,την Μαρία Κοντογιάννη και τον Κώστα Τσαπουρνά την Άννα Χασάπογλου, μέλη του Διεπιστημονικού Δικτύου Ειδικής και Διαπολιτισμικής Αγωγής.

Στο περιθώριο της εκδήλωσης Πολίτες και νέοι judoka κατέθεσαν λουλούδια στην αναμνηστική πλακέτα που βρίσκεται στο χώρο του IΝCLUDE στην περιοχή της Τριανδρίας στη Θεσσαλονίκη ενώ έγινε και επίδειξη αγώνων τζούντο από αθλητές-τριες του στεγνού θεραπευτικού προγράμματος , των δομών φιλοξενίας προσφύγων και αθλητών-τριων του Γ.Σ Ηρακλής..

Η εκδήλωση έκλεισε με την προβολή της μικρού μήκους ταινίας animation Tokei Maru του σκηνοθέτη ΖΑΧΟΥ ΣΑΜΟΛΑΔΑ και συζήτηση για την πορεία της έρευνας σε Ιαπωνία και Ελλάδα.


Ο συντονισμός της εκδήλωσης ανήκε στην Δρ. Ανδρομάχη Νάνου, Πρόεδρο του INCLUDE.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου