Αν και η διακοπή των Μαθημάτων και Προπονήσεων του Τζούντο στα προγράμματα του ΚΕ.ΘΕ.Α δεν φέρουν την υπογραφή του Προέδρου του Δ,Σ και Διευθυντή του ΚΕ.ΘΕ.Α αλλά άλλων υπαλλήλων δεν θα σταθώ σε αυτή την λεπτομέρεια αλλά θα γράψω για τις ευεργετικές ιδιότητες για την απεξάρτηση των μελών του ΚΕ.ΘΕ.Α .
Η ΙΘΑΚΗ ήταν η πρώτη θεραπευτική κοινότητα στην Ελλάδα. Μέχρι την ίδρυσή της οι εξαρτημένοι από τις ουσίες αντιμετώπιζαν τη φυλακή ή το ψυχιατρείο.
Το ταξίδι της ΙΘΑΚΗΣ ξεκινά το Νοέμβρη του 1983 στην πρώην παιδούπολη της Σίνδου του νομού Θεσσαλονίκης.
Η υποδοχή της Θεραπευτικής κοινότητας από την τοπική κοινωνία της Σίνδου δεν ήταν καθόλου φιλική. Η απόρριψη και η έντονη εχθρότητα συνοψίζονταν στα χείλη των κατοίκων της κοινότητας της Σίνδου με το σύνθημα: «ΜΑΣ ΦΕΡΑΤΕ ΤΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΤΩΡΑ ΜΑΣ ΦΕΡΝΕΤΕ ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ». Ο χρόνος που κύλησε σε συνδυασμό με το έργο της κοινότητας έκανε τους κατοίκους να αλλάξουν γνώμη και να νιώθουν, πλέον, τη ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΙΘΑΚΗ ως στολίδι.
2. Το Judo στη θεραπευτική διαδικασία
Η εισαγωγή του ά0ληματος του judo στα προγράμματα του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) της Θεσσαλονίκης αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία. Τα μέλη των θεραπευτικών προγραμμάτων σήμερα ασκούνται στο judo με μεγάλη μάλιστα επιτυχία, αφομοιώνουν τις τεχνικές που τους διδάσκονται, πετυχαίνουν νίκες στους εθνικούς αλλά και σε διεθνείς αγώνες και παράλληλα προάγονται μετά από εξετάσεις πρώτου ή και δεύτερου βαθμού/νταν στην ιεραρχία του αθλήματος. Τίθεται, λοιπόν το ερώτημα: πώς πρώην εξαρτημένοι από ναρκωτικές ουσίες στην κύρια φάση της θεραπείας τους, χωρίς προηγούμενη κινητική εμπειρία στο judo έχουν τόσο σημαντικές επιδόσεις στο άθλημα αυτό;
Η διερεύνηση των απαντήσεων βασίζεται στην προσωπική εμπειρία και έρευνα κατά τη διάρκεια 17 χρόνων εργασίας στο ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ (κλειστό πρόγραμμα διαμονής) και στο ΚΕΘΕΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ (ανοιχτό πρόγραμμα). Το ΚΕΘΕΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ απευθύνεται σε αποφυλακισμένους πρώην χρήστες ως συνέχεια της συμβουλευτικής εξαρτημένων κρατουμένων στα σωφρονιστικά καταστήματα της Βόρειας Ελλάδας. Επιπρόσθετα αναμένεται το judo να διδαχθεί και στη Θεραπευτική Κοινότητα του ΚΕΘΕΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ, στο σωφρονιστικό κατάστημα των Διαβατών, για τους φυλακισμένους χρήστες. Η θεραπευτική τους πορεία στο στεγνό πρόγραμμα του σωφρονιστικού καταστήματος θα συνδυαστεί με την εκπαίδευση τους στο judo.
Α ερώτημα: Ενδείκνυται η εξάσκηση των μελών του ΚΕΘΕΑ στο τζούντο;
Το judo εκτός από γνωστό ολυμπιακό άθλημα είναι και «πολεμική τέχνη» (Lamakre, & Nosanchuk, 1999). Η άσκηση βίας αποτελεί έναν από τους τρεις βασικούς κανόνες διακοπής της θεραπευτικής πορείας του μέλους, με βάση το θεραπευτικό του συμβόλαιο, που υπογράφεται από το μέλος πριν την εισαγωγή του στη θεραπευτική κοινότητα. Πώς επομένως συνδυάζεται ένα μαχητικό άθλημα επαφής με τον κανόνα της μη βίας;
Την απάντηση τη δίνει ο ίδιος ο ιδρυτής του τζούντο ο JIKORO KANO, σύμφωνα με τον οποίο το τζούντο απαιτεί πνευματική και σωματική πειθαρχία, η κατάκτηση των οποίων μέσω ορθολογιστικής εκπαίδευσης οδηγεί άμεσα στη διαχείριση των καθημερινών καταστάσεων. Η βασική αρχή του τζούντο, εκείνη που διέπει όλες τις τεχνικές της επίθεσης και της άμυνας, είναι ότι όποιος και αν είναι ο στόχος, πραγματώνεται καλύτερα μέσω της κατά το μέγιστο αποτελεσματικής χρήσης του νου και του σώματος. Η ίδια αρχή, εφαρμοσμένη στις καθημερινές μας δραστηριότητες οδηγεί σε ένα ευγενικό τρόπο ζωής με γνώμονα τη λογική, την συνεργασία και την αμοιβαία ωφέλεια (Miarka, Marques, & Franchini, 2011).
Τον Σεπτέμβριο του 2002 που ξεκίνησε ένα πρόγραμμα παρέμβασης με φυσική αγωγή στα μέλη του Κέντρου Ενημέρωσης και Εισαγωγής της Θ.Κ. Ιθάκη. Από την προσωπική έρευνα με συνέντευξη στα μέλη προς ένταξη στο πρόγραμμα θεραπείας (ομάδα ενημέρωσης), διαπιστώθηκε ότι οι 19 στους 20 είχαν αθλητική εμπειρία σε ατομικά και ομαδικά αθλήματα. Ο μέσος χρόνος παραμονής στις ακαδημίες εκμάθησης των αθλημάτων ήταν 5 χρόνια. Έτσι εξηγείται το γεγονός της ύπαρξής ομάδων ποδοσφαίρου και καλαθοσφαίρισης στην Θεραπευτική Κοινότητα Ιθάκη με ικανοποιητικά αποτελέσματα, λόγω των προηγούμενων κινητικών εμπειριών των μελών τους και άρα των γνώσεών τους στα αθλήματα που επιλέγουν στην κύρια φάση της θεραπεία τους.
Σχετικά με το judo αυτό που έχει καταγράφει είναι ότι 9 στα 10 μέλη της ομάδας είχαν πλήρη άγνοια. Τις γνώσεις και τις αρχές του αθλήματος τις αποκτούν, κατά την διάρκεια του συνδυασμού θεραπείας και εκπαίδευσής τους στο judo στην Θεραπευτική Κοινότητα.
H εκμάθηση των τεχνικών του judo απαιτεί δυο άτομα. Η εμπιστοσύνη καλλιεργείται μέσα από θεραπευτικές διαδικασίες της κοινότητας και επισφραγίζεται κατά την διάρκεια της εκμάθησης των τεχνικών. Οι συνασκούμενοι απέναντι ο ένας στον άλλο κρατιούνται με λαβές του τζούντο (kumi kata) και παρατηρούν τις κινήσεις τους.
Η επιτυχία της άσκησης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την συνεργασία του συνασκούμενου. Αν στα υπόλοιπα αθλήματα δεν υπάρχει η σωματική επαφή στο judo επιβάλλεται. Σε αυτό το σημείο αξίζει να τονιστεί:
Α. Ότι η σωματική επαφή που είχαν στους χώρους αγοράς και πώλησης εξαρτησιογόνων ουσιών ήταν κυρίως ανταλλαγών και αγοραπωλησίας.
Β. Οι καταστάσεις αυτές μόνο για σχέσεις εμπιστοσύνης δεν φημίζονται.
Η εκκίνηση γίνεται με τη τεχνική Ο-soto-gari (μεγάλο εξωτερικό θέρισμα). Αυτή η τεχνική πέρα από την εκμάθηση βοηθά στο κτίσιμο της αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Πετυχαίνει μόνο όταν ο αμυνόμενος (Uke) δεν φοβάται ότι ο επιτιθέμενος (Tori) θα ασκήσει δύναμη ή θα παραβιάσει τον τρόπο της τεχνικής. Η πτώση που είναι μέρος της άσκησης αυτής, είναι πλήρως ασφαλής μόνο όταν συνεργάζεται ο συναθλητής (Miarka, Marques, & Franchini, 2011).
Η επόμενη τεχνική είναι το Ippon -seoi-nage (ρίψη από τον ώμο με το ένα χέρι). Σε αυτή την τεχνική ο ασκούμενος πρέπει να γυρίσει την πλάτη του στον συνασκούμενο του.
Γίνεται αντιληπτό πόσο σπουδαία είναι αυτή η στιγμή για τους ασκούμενους που στο παρελθόν αυτό ήταν κάτι αδιανόητο όσο βρίσκονταν στους χώρους αγοράς και εμπορίας των ουσιών του θανάτου.
Στην συνέχεια της θεραπευτικής πορείας του μέλους σε συνδυασμό με την πορεία του στο judo γίνεται ο εντοπισμός της αφομοίωσης των τεχνικών μέσα από την εφαρμογή τους με μεγάλη επιτυχία στο radori (ελεύθερος αγώνας/άσκηση), η οποία πολλές φορές είναι εμφανής καλύτερα από κάποιον άλλον ασκούμενο που δεν είχε παρελθόν χρήσης.
Το γεγονός αυτό οφείλεται στην δυναμική που αναπτύσσει το μέλος μέσα από τις θεραπευτικές διαδικασίες όπου γνωρίζει το εγώ του και ότι μπορεί να λειτουργήσει χωρίς την κατάχρηση ουσιών του θανάτου. Η ασφάλεια και η ζεστασιά που νιώθει το μέλος μέσα στη ΙΘΑΚΗ μπορεί να τον κάνει να ξεδιπλώσει το παρελθόν του, να αναλογιστεί τι τον οδήγησε στην εξάρτηση και ποιο ήταν το τραύμα που του προκάλεσε την επιθυμία για χρήση (Λιάππας και Πομίνι, 2004).
ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ
Η [Αντιγόνη] πριν την εμπλοκή της με τις εξαρτησιογόνες ουσίες ήταν πρωταθλήτρια ακροβατικής Γυμναστικής. Χωρίς αναφορές στο ιστορικό της χρήσης, το μόνο που καταγράφεται είναι ότι είχε προσβληθεί από την ηπατίτιδα C. Όλα τα παραπάνω είναι επιβαρυντικά για υψηλού επιπέδου αθλητισμό. Έγινε έναρξη με συνδυασμό θεραπείας – απεξάρτησης - άθλησης στο judo με χαμηλής έντασης ασκήσεις. Κυρίως δόθηκε βάρος στην τεχνική του αθλήματος, ακολούθησε εξατομικευμένο πρόγραμμα με το 40% της Μ.Κ.Σ (Μέγιστη καρδιακή συχνότητα = 220-ηλικία αθλουμένου). Τελικά επετεύχθη μετά από 7 μήνες η κατάληξη της 5ης θέση στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα το 2002 και της 2ης θέσης το 2003. Η ιατρική αγωγή με την ιντερφερόνη πέτυχε και δεν υπήρξε υποτροπή της ηπατίτιδας.
Αυτή ήταν η Διορθωτική Εμπειρία για την [Αντιγόνη] που το 2008 έτρεξε στην παράδοση της Ολυμπιακής Φλόγας στην Αθήνα για την Ολυμπιάδα του Πεκίνου.
Μια ξεχωριστή περίπτωση (case study): Η πορεία στην θεραπεία του [Λεωνίδα]
Ο [Λεωνίδας] έχει μια πολύ διαφορετική πορεία προς την θεραπεία και το judo. Στις προηγούμενες περιπτώσεις παρακολουθήθηκε η πορεία των μελών αρχικά από την έναρξη της θεραπευτικής τους πορείας και κατόπιν την εμπλοκή τους με το judo. Ο [Λεωνίδας] ξεκινά την επαφή με το ΚΕΘΕΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ μέσω του Κυανόλευκου τμήματος τζούντο Ηρακλής. Κάνει διακοπή της χρήσης και ξεκινά την εξάσκηση στο judo. Εμπνεόμενος από τον {Hafiesvili] και τον [Muhrany] που τους είχε γνωρίσει όταν εκτίουν μαζί την ποινή φυλάκισης τους στο σωφρονιστικό κατάστημα των Διαβατών, πριν αυτοί έρθουν σε επαφή με την συμβουλευτική φυλακισμένων εξαρτημένων χρηστών πρόγραμμα που εκπονεί το ΚΕΘΕΑ και πριν την δημιουργία του ΚΕΘΕΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ.
Η αθλητική του πορεία στο judo τον κινητοποιεί τον κάνει να έρθει σε επαφή με το ΚΕΘΕΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ για να ολοκληρώσει την απεξάρτησή του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου