Θεσσαλονίκη 8-12-2021
Με αφορμή τα νέα τριών συναδέλφων από το ΚΕΘΕΑ ανακάλυψα σήμερα, όχι την Αμερική αυτήν το έκανε ο Κολόμβος , αλλά ότι δεν υπάρχω για το υπουργείο υγείας ως Καθηγητής Φυσικής Αγωγής αλλά ως νούμερο. Οι συνάδελφοι έκαναν αίτημα όπως ό κάθε εργαζόμενος του ευρύτερου Δημόσιου τομέα με βάσει τον νόμο περί κινητικότητας έχει το δικαίωμα να κάνει . Η απάντηση του υπουργείου ήταν ότι δεν έχουν το δικαίωμα, γιατί η θέση που θα πάνε είναι οργανική. Αλλά οι συνάδελφοι δεν έχουν οργανική θέση γιατί ο οργανισμός δεν έχει οργανόγραμμά άρα δεν μπορούν να πάρουν να πάρουν οργανική θέση.
Στην δική μου περίπτωση δεν μπορώ να πάω με μετάταξη ως Καθηγητής Φυσικής Αγωγής σε άλλη υπηρεσία του ευρύτερου δημόσιου τομέα γιατί δεν υπάρχω.
Αν αύριο ξυπνήσει στραβά ο Πρωθυπουργός ή ο υπουργός υγείας , αποσύρει την εποπτεία του υπουργείου από το ΚΕΘΕΑ και σταματήσει την χρηματοδότηση του ΚΕΘΕΑ ο οργανισμός μπορεί να καταγγείλει τις συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου και εκατοντάδες εργαζόμενοι να βρεθούμε στον Δρόμο. Ακριβώς όμως γιατί δεν υπάρχει οργανόγραμμα στο ΚΕΘΕΑ άρα δεν είμαστε κάπου καταγεγραμμένοι ως ειδικότητες με όνομα και επίθετο αλλά νούμερα δεν θα μπορέσουμε να πάμε πουθενά θα προστεθούμε ως νούμερα και πάλι, στις λίστες των χιλιάδων Ανέργων.
Η πρότασή μου είναι το ΚΕΘΕΑ να γίνει από ΝΠΙΔ σε ΝΠΔΥ και να ενταχθεί στο ΕΣΥ.
Με οργανόγραμμα και οργανικές θέσεις που θα έχουν όνομα και επίθετο. Για τις θέσεις των Διευθυντών επαναπροκήρυξη μετά από αξιολόγηση και για την Θεσσαλονίκη να παρθούν υπ όψη όλα τα πορίσματα της Επιτροπής Δεοντολογίας και Φυσικά το Πόρισμα του ΚΕΘΕΑ για το ΚΕΘΕΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ
Από την θέση μου ως αυτόνομος γιατί δεν ανήκω σε κάποιο κομματικό φορέα έχω πάρει οριστικό διαζύγιο από αυτούς γιατί κανένας δεν στάθηκε στο πλευρό μου όταν κατέβηκε η πρόταση της Απόλυσης μου από το ΚΕΘΕΑ το 2020 παρά μόνο μεμονωμένα άτομα καταθέτω αυτή την πρόταση δημόσια. Καλώ κάθε καλοπροαίρετο Άνθρωπο να τη υιοθετήσει.
Δεν μπορώ και ούτε έχω δικαίωμα να γράφω για τους άλλους θα γράψω για το δικό μου έργο
Το Άθλημα του Τζούντο από το 1997 έως το 2020 στα Προγράμματα του ΚΕ.Θ.Ε.Α. στη Θεσσαλονίκη αποτελούν μια Παγκόσμια Ελληνική Πρωτοπορία αναγνωρισμένη από την πατρίδα του Τζούντο την Ιαπωνία. Η Ελληνική αυτή Πρωτοπορία αναγνωρίζεται από Ευρωπαϊκές και Βαλκανικές χώρες, από χώρες της Αμερικανικής Ηπείρου και χώρες της Ωκεανίας.
Τα Προγράμματα του ΚΕ.Θ.Ε.Α. στη Θεσσαλονίκη τα επισκεφτήκαν και τα τίμησαν οι παρακάτω Ιάπωνες Δάσκαλοι:
Ο Δάσκαλος Masao Iziima, το 2003 και το 2005, στη Θεραπευτική κοινότητα Ιθάκη.
Οι Δάσκαλοι Αkihiro Matsuura και Katsuo Miyazaki, το 2009, στη Θεραπευτική Κοινότητα Ιθάκη μαζί με Ιάπωνες αθλητές του Τζούντο που για πρώτη φορά ήρθαν στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να αγωνιστούν σε Τουρνουά υπό την Αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας του Τζούντο με την επωνυμία «Ιθάκη 2009».
Ο Δάσκαλος Katsuo Miyazaki, το 2014, στο ΚΕ.Θ.Ε.Α. ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ μαζί με Ιάπωνες Αθλητές και Δασκάλους προκειμένου να συμμετέχουν στο τουρνουά Τζούντο με την Επωνυμία «Προμηθέας 2014».
Από την Βραζιλία ήρθε ο Δάσκαλος Vagner Gardosa με Αθλητές μέλη της Ιαπωνικής Κοινότητας προκειμένου να αγωνιστούν στο Τουρνουά «Ιθάκη 2013».
Από την Ευρώπη ήρθαν οι κορυφαίοι Δάσκαλοι Alfredo Vismara, από την Ιταλία, και Σαμψών Σαμψών, από τη Βρετανία, με τους αθλητές τους προκειμένου να συμμετέχουν σε Αγώνες που διοργανώθηκαν το 2019.
Μια ακόμα Ελληνική Παγκόσμια Πρωτοπορία ήταν η Εισαγωγή των Μαθημάτων του Τζούντο στη Θεραπευτική Κοινότητα του Προμηθέα στο Σωφρονιστικό κατάστημα των Διαβατών.
Πια είναι τα οφέλη του Αθλήματος :
Το Judo θεωρείται άθλημα υψηλής έντασης, με πολλαπλά οφέλη για το σώμα και τη σωματική υγεία, ενώ έχει αναγνωριστεί ως μία από τις ασφαλέστερες μαχητικές τέχνες (Nishime, 2007). Ενισχύει τον έλεγχο και τον συγχρονισμό των κινήσεων του σώματος, αναπτύσσει σε μεγάλο βαθμό τις βασικές κινητικές ικανότητες, την ευλυγισία, την ευστροφία και την επιδεξιότητα συμβάλλοντας παράλληλα στην αρμονική ανάπτυξη του μυοσκελετικού συστήματος (Starosta, 2014). Τα οφέλη δεν πιστοποιούνται μόνο για τους αθλητές αλλά και για άλλες ομάδες πληθυσμού, που ασκούνται στο Judo. Πρόσφατες μελέτες του Ινστιτούτου Kodokan της Ιαπωνίας δείχνουν ότι η συνεχής εκπαίδευση στο Judo στην τρίτη ηλικία και ιδιαίτερα στις γυναίκες, συμβάλει στην διατήρηση της οστικής μάζας μετά την εμμηνόπαυση. Από τα αποτελέσματα των ερευνών που εστιάζουν στην υγεία, διεθνώς, διαφαίνονται οφέλη στη φυσιολογία, στη μορφολογία, στην ανοσολογία και στη νευρολογία (Song et al., 2010)
Η άσκηση στο Judo βελτιώνει, παράλληλα, τις γνωστικές λειτουργίες και ενισχύει την κινητική μάθηση, τη διαδικασία, δηλαδή, κατά την οποία αποκτάται και διατηρείται η ικανότητα της εκτέλεσης μιας σειράς κινητικών δεξιοτήτων. Η κινητική μάθηση περιλαμβάνει τη διαδικασία επιλογής της κινητικής πληροφορίας, η οποία θα αποτυπωθεί νοερά, την αποθήκευση και την επαναφορά της. Με άλλα λόγια, το Judo συμβάλλει στην ενίσχυση της μαθησιακής λειτουργίας. Ο έλεγχος του νου και η καλλιέργεια της αυτοεπίγνωσης αποτελούν στοιχεία της άσκησης σε όλες τις μαχητικές τέχνες αλλά ιδιαίτερα στην τέχνη του Judo.
Το Judo, όπως και οι άλλες μαχητικές τέχνες, θεωρείται ότι υπηρετεί την ειρήνη, την καλοσύνη, την ανθρωπιά. Συχνά, διατυπώνεται ο προβληματισμός για το πώς αποδίδονται, τέτοιες ιδιότητες στις μαχητικές τέχνες, αφού οι τεχνικές τους αποτελούν βίαιες και επιθετικές ενέργειες. Η απάντηση, που δίνει ο Musashi είναι ότι ο ασκούμενος στις μαχητικές τέχνες ενεργεί μόνο για να απαντήσει στην επιθετικότητα. Δεν την αναζητά. Κατά τη διάρκεια των ασκήσεων της πάλης Randori και Shiai, ο ασκούμενος δίνει το μέγιστο της προσπάθειάς του απαλλαγμένος από το αίσθημα της επιθετικότητας. Συμβάλει σε αυτό η άσκηση της αυτοεπίγνωσης. Για όλους τους παραπάνω λόγους, η άσκηση στο Judo αυξάνει την αίσθηση της ευημερίας και της ικανοποίησης της ζωής. (Νάνου, Μαϊστρέλλης, 2020)
Το Judo έχει εφαρμοστεί με θετικά αποτελέσματα σε ευάλωτους πληθυσμούς:
Α. Το Judo σε εφήβους με επιθετική συμπεριφορά
Β. Το Judo σε μέλη στεγνών θεραπευτικών προγραμμάτων (Μαϊστρέλλης, 1997-2020)
Γ. Το Judo σε άτομα με προβλήματα όρασης (Μαϊστρέλλης 1999-2001 και 2014)
Δ. Το Judo σε άτομα με προβλήματα ακοής
Ε. Το Judo στις Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος (Νάνου και Μαϊστρέλλης, 2020)
Για όλους τους παραπάνω λόγους ζητάμε να επιστρέψουν τα Μαθήματα και οι προπονήσεις του Αθλήματος στα Προγράμματα του ΚΕ.Θ.Ε.Α. στη Θεσσαλονίκη τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα λόγο του covid 19, με τον καθηγητή Φυσικής Αγωγής Επιμορφωτή Αορίστου Χρόνου στο ΚΕ.Θ.Ε.Α. Θεσσαλονίκης, προπονητή Τζούντο Α΄ κατηγορίας Μαϊστρέλλη Αυγερινό.