Σάββατο 18 Μαρτίου 2017

ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΟΥΛΗΜΕΝΗ ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ


ΤΟΥΡΝΟΥΑ JUDO
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ο Jigoro Kano της Θεσσαλονίκης μιλά για το 3ο παραδοσιακό τουρνουά Judo
Σταυρούλα Πουλημένη- Γνωστή φιγούρα της πόλης, τεχνικός σύμβουλος της ομάδας Judo του Ηρακλή και ενεργό μέλος του ΚΕΘΕΑ Ιθάκης προσπαθεί εδώ και 20 χρόνια να μεταδώσει την φιλοσοφία του παραδοσιακού judo σε μικρούς και μεγάλους ανεξαρτήτως φυλής, φύλου και θρησκείας τοποθετώντας ψηλά την σημασία του αντιφασισμού και του αγώνα κατά των διακρίσεων μέσα από τον αθλητισμό.  

 18 Μαρτίου 2017 12:48:17
Ο Αυγερινός Μαιστρέλλης που το πρωί της Πέμπτης έτρεχε να υποδεχτεί αθλητές από το εξωτερικό κανονίζοντας τις τελευταίες λεπτομέρειες για το 3ο παραδοσιακό τουρνουά Judo στην Θεσσαλονίκη μας μίλησε για την σημασία του αγωνίσματος και τον κοινωνικό αντίκτυπο της προσπάθειας αυτής.

Να σημειωθεί ότι το 3ο τουρνούα παραδοσιακού judo πραγματοποιείται την Κυριακή 19 Μάρτη το πρωί στο Κατσάνειο, μια διοργάνωση από την ομάδα του Ηρακλή σε συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ Προμηθέας το ΚΕΘΕΑ Ιθάκη και το Include που καλύπτει τους αθλητές – μετανάστες και πρόσφυγες, χωρίς χαρτιά δύο εκ των οποίων θα συμμετάσχουν και σε αυτούς τους αγώνες.

Παράλληλα στους διεθνές φιλικούς αγώνες “Miyazaki, sensei cup” θα  συμμετέχουν αθλητές από το εξωτερικό και απόφοιτοι του ΚΕΘΕΑ όλων των ηλικιών.



Η φλόγα του προμηθέα φωτίζει τον δρόμο του Jigoro Kano

“Το τουρνουά δίνει την δυνατότητα αθλητές να έρθουν σε επαφή με τον παραδοσιακό τρόπο διεξαγωγής του αγωνίσματος, να δημιουργήσουν φιλικές σχέσεις με σκοπό να προαχθεί το αθλητικό πνεύμα. Εξάλλου το μήνυμα το τουρνουά είναι 'η φλόγα του Προμηθέα φωτίζει τον δρόμο του Jigoro Kano' έναν προμηθέα της εποχής του, που δίδασκε το άθλημα του judo σε ανθρώπους έξω από τα σύνορα της Ιαπωνίας ενώ για πρώτη φορά στην εποχή του το άθλημα διδάχτηκε και σε γυναίκες” μας λέει αρχικά ο Αυ. Μαιστρέλλης τονίζοντας ότι το judo είναι μια μαχητική τέχνη αλλά πάνω απ`όλα ένα άθλημα το οποίο διδάσκεται σε πληθυσμούς κοινωνικά ευάλωτους.

“Μέσω  της ισορροπίας οι αθλητές μαθαίνουν να πέφτουν χωρίς να τραυματίζονται, είναι ένα άθλημα ομαδικό, δεν μπορεί κανείς να γυμναστεί μόνος του, χρειάζεται συναθλητή για να εφαρμόσει τις τεχνικές ρίψεων ή εδάφους” προσθέτει ο Αυγ. Μαϊστρέλλης επισημαίνοντας ότι “για τον λόγο αυτό συμμετέχουν αθλητές ΑμΕΑ,  παιδιά από το φάσμα του αυτισμού, τα οποία μπορούν να γίνουν ακόμη πιο λειτουργικοί και να ενταχθούν καλύτερα στο κοινωνικό σύνολο”

Βασικός στόχος της ομάδας, είναι η αλληλεπίδραση μέσα από το judo διάφορων κοινωνικών ομάδων μέσω πρακτικών εκπαίδευσης και η ευκολότερη ένταξη τους στην κοινωνία, για αυτό το λόγο και στηρίζεται εδώ και χρόνια από τις θεραπευτικές κοινότητες ΚΕΘΑ ΙΘΑΚΗ και ΚΕΘΕΑ Προμηθέας.

Όλοι μπορούν να συμμετέχουν εκτός από τους ναζί

“Οι μόνοι που δεν χωρούν στον σύλλογο του Ηρακλή στο τμήμα του Judo είναι οι υπάνθρωποι ναζί, των οποίων οι ιδέες σε συνδυασμό με την χρήση ουσιών στερούν ζωές από μετανάστες αλλά και από έλληνες όπως έγινε με τον Παύλο Φύσσα” ξεκαθαρίζει ο Αυγερινός αναφέροντας ότι στο τμήμα του judo εξασκείται στο άθλημα μια φίλη του αδικοχαμένου Παύλου που μετέφερε στην ομάδα την εμπειρία και τα βιώματα από το κηνυγητό που είχαν εξαπολύσει οι ναζί στον Πειραιά για να τον δολοφονήσουν.

“Ξέρουμε από πρώτο χέρι τι συμβαίνει στις γειτονιές του Πειραιά, ξέρουμε επίσης από πρώτο χέρι τι συμβαίνει στις μαχητικές τέχνες όχι τόσο στο άθλημα το judo όσο σε άλλα μαχητικά αθλήματα όπου εκπαιδεύονται ναζί με τις πληροφορίες μας να συμπεριλαμβάνουν το παγκράτιο” τονίζει ακόμη ο προπονητής του judo υπενθυμίζοντας ότι στο χώρο υπάρχει διαπάλη αντιφασιστών -φασιστών.

 Αυτό σε σχέση με το judo, εξηγεί ο Αυγερινός έχει να κάνει με την “φύση” του αθλήματος έτσι όπως διαμορφώθηκε από τον ιδρυτή του Jigoro Kano που αφαίρεσε όλες τις επικίνδυνες τεχνικές του juu jutsu για να δημιουργήσει το judo. Η κυριαρχία του judo έναντι των άλλων τεχνών στον 19ο αιώνα, οφείλεται κατά τη γνώμη του στην φιλοσοφία του αθλήματος που στηρίζεται στην μέγιστη και αποτελεσματική χρήση της ισχύος.

Στο πλευρό των προσφύγων και στον αγώνα για την απεξάρτηση

“Το τμήμα του Judo του Ηρακλή στάθηκε πρωτοπόρο στο να καταδείξει ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες δεν είναι οι εχθροί μας αλλά αυτοί που προκάλεσαν την μετανάστευση. Άλλωστε το να είσαι πρόσφυγας δεν αποτελεί επιλογή και εμείς δεν ξεχνάμε ούτε την δική μας προσφυγική καταγωγή ούτε τα βάσανα των ξεριζωμένων γιαγιάδων και παππούδων μας και η συνείδηση αυτή μας οδηγεί να έχουμε πάντα μια ανοιχτή αγκαλιά για όλους τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη” δηλώνει ακόμη ο Αυγερινός που με τα  20 χρόνια “θητείας” στο ΚΕΘEΑ και 13 στον Ηρακλή εκτός από αθλητικές γνώσεις παραδίδει καθημερινά μαθήματα ενάντια σε κάθε τύπου διάκριση των ανθρώπων.

“Βοηθοί μου άλλωστε είναι άτομα απόφοιτοι από το ΚΕΘΑ όπως ο Λάμπρος και ο Αλέξανδρος, κάτοιχοι μαύρης ζώνης (2ο dan, 1ο dan) και αυτό δείχνει ότι υπάρχει διέξοδος αρκεί ο άνθρωπος να θέλει και να βοηθηθεί να ξεφύγει από την πορεία του θανάτου των ναρκωτικών και αναβολικών ουσιών και μέσω της θεραπευτικής πρότασης του ΚΕΘΕΑ μπορεί να επιστρέψει στο κοινωνικό γίγνεσθαι και να διακριθεί και στο judo” καταλήγει με περηφάνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου