Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018

ΆΡΘΡΟ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΛΥΚΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΧΤΩΝ

Μαθήματα τζούντο στη φυλακή

Ο Αυγερινός Μαΐστρέλης ίδιος πανηγυρίζει το ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της W.J.F. (World Judo Federation) το 2015, αν και ήταν ο μεγαλύτερος σε ηλικία αθλητής της διοργάνωσης

Συντάκτης: Απόστολος Λυκεσάς

Πρόκειται, ίσως, για παγκόσμια πρωτοτυπία: θεραπευτική αγωγή με τζούντο για φυλακισμένους εξαρτημένους από ναρκωτικά. Εφαρμόζεται από τα τέλη Σεπτεμβρίου στις φυλακές Διαβατών, στην ειδική πτέρυγα του θεραπευτικού προγράμματος «Προμηθέας» που είχε εγκαινιαστεί τον Νοέμβριο του 2015 από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Δάσκαλος και εμψυχωτής, ο τζουντόκα Αυγερινός Μαϊστρέλης, ο οποίος θα διδάσκει σε περίπου είκοσι άτομα της πτέρυγας με ηλικίες από 20 έως 45 ετών.

Ο κ. Μαϊστρέλης δεν είναι τυχαίο πρόσωπο, ούτε διδάσκει πρώτη φορά σε τοξικοεξαρτημένους. Είκοσι ένα χρόνια μαθαίνει τζούντο σε συμμετέχοντες στα προγράμματα απεξάρτησης της «ΙΘΑΚΗΣ» και φέρει ως παράσημο ότι πολλά από αυτά τα παιδιά έχουν τώρα μια κανονική ζωή, κάνοντας δικές τους οικογένειες. Κι ακόμη περισσότερο έχει να το λέει ότι τρεις από αυτούς τους ανθρώπους προχώρησαν στο τζούντο και περνώντας τις εξετάσεις έχουν πάρει και «νταν». Αλλά η φυλακή είναι άλλη συνθήκη από μόνη της, άλλος κόσμος, άλλη γεωγραφία· για ψυχολογία ούτε λόγος.

Γι’ αυτό και για τον ίδιο η πρώτη μέρα του μαθήματος ήταν μια μοναδική στιγμή. «Περίμενα ότι θα πάει καλά αλλά όχι τόσο. Ηταν κάτι το εκπληκτικό, φοβερή εμπειρία. Υπήρχε μια αμηχανία στην αρχή, τους είπα “ούτε κι εγώ ξέρω τι θα γίνει, τώρα μαθαίνω”, αλλά δουλέψαμε όπως με οποιουσδήποτε άλλους μαθητές σε ένα κανονικό πρώτο μάθημα. Μιάμιση ώρα κράτησε και τόσο θα διαρκεί το μάθημα από εδώ και πέρα. Δεν μπορώ να μεταφέρω σε λόγια τις εντυπώσεις, μπορώ όμως να πω ότι αυτοί ήταν ενθουσιασμένοι, αν και πολύ… καταπονημένοι στο τατάμι, ζορίστηκαν, κακά τα ψέματα, αναρωτιούνταν αν θα μπορούν να περπατήσουν την επόμενη μέρα. Οταν εγώ έφυγα από εκεί, ήμουν πια χαρούμενος και ευτυχισμένος».


Παγκόσμια καινοτομία
Ο Αυγερινός Μαΐστρέλης (στο κέντρο) με δασκάλους στο KODOKAN (2016)
Ο Αυγερινός Μαΐστρέλης (στο κέντρο) με δασκάλους στο KODOKAN (2016) | 
Δεν ξεχνά, πάντως, και είναι οι πρώτες του κουβέντες, να μνημονεύσει τον αείμνηστο υπεύθυνο του «Προμηθέα» Χρήστο Βέττα που «οραματιζόταν τη Θεραπευτική Κοινότητα στο σωφρονιστικό κατάστημα στα Διαβατά και μέσα στο όραμά του είχε και τη διδασκαλία του τζούντο στα μέλη της κοινότητας». Γι’ αυτό και σημειώνει πως είναι περήφανος κάνοντας πράξη «μια παγκόσμια καινοτομία, γιατί μαθήματα τζούντο δεν γίνονται σε σωφρονιστικά καταστήματα».

Υπογραμμίζει δε τη βοήθεια που είχε για να γίνει πράξη από τον διευθυντή των φυλακών, Τάσο Παπαδόπουλο, τον αρχιφύλακα Κωνσταντίνο Βαρσάμη, τον Απόστολο Τσιργούλα, υπεύθυνο του ΚΕΘΕΑ στα Διαβατά, την υπεύθυνη του «Προμηθέα» Μαρία Θεοχαράκη και τον Φαίδωνα Καλοτεράκη, υπεύθυνο του ΚΕΘΕΑ στη Μακεδονία-Θράκη.

Και οι λεπτομέρειες στην προσπάθεια αυτή έχουν σημασία. Διότι τα μαθήματα, όπως λέει ο κ. Μαϊστρέλης, γίνονται στον διάδρομο των κελιών της ειδικής πτέρυγας: «Βοήθησε πολύ η ‘‘ΙΘΑΚΗ’’, μας έδωσε παλιά τατάμι, δεκαέξι στρώματα, κοντά 40 τ.μ., και θα κουβαλήσουμε κι άλλα. Τα στρώματα τα τοποθετήσαμε στον διάδρομο των κελιών στην ειδική πτέρυγα του ΚΕΘΕΑ».

Οπότε τον ρωτάμε, τι θα γίνει από εδώ και πέρα; «Μένει να βρούμε για όλους τις ειδικές στολές του τζούντο, τώρα κάποιοι είναι στο μάθημα με φόρμες, και έχω βάλει στόχο να οργανώσω μέσα στη φυλακή ένα ολόκληρο τουρνουά τζούντο».


Το κλείσιμο της συζήτησης ανήκει στο πείσμα του αθλητή. «Εμείς», λέει ο κ. Μαϊστρέλης, πιστεύουμε ότι «ένα τέτοιο γεγονός αγγίζει τους ανθρώπους που έχουν κοινωνικές ευαισθησίες και πιστεύουμε ότι θα τους έχουμε συμμάχους στην καινούργια προσπάθεια, που έχει στόχο την ολική επαναφορά των συνανθρώπων μας στην καθαρή ζωή. Προχωράμε με αποφασιστικότητα στον νέο δρόμο που χαράξαμε, σπάζοντας και τους πάγους και τα στερεότυπα». Πώς να μην του πεις: «τα σέβη μας, δάσκαλε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου