Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ


25 Νοε 2018
Ο άθλος του Αλέξανδρου δεν αναγνωρίζεται από την ηγεσία της Ε.Ο. Τζούντο!
Από τα ναρκωτικά και τις Φυλακές στην ομάδα Τζούντο του Γυμναστικού Συλλόγου "ΗΡΑΚΛΗΣ" Θεσσαλονίκης και σε τουρνουά στην Οζάκα της Ιαπωνίας, με τη βοήθεια του ΚΕΘΕΑ.

Θα μπορούσε να είναι σενάριο κινηματογραφικής ταινίας, όμως είναι η ζωή του 54χονου Αλέξανδρου Μαντασασβίλι, ο οποίος έκανε χρήση ναρκωτικών 25 χρόνια, πέρασε από Φυλακές, αλλά από το 2008 είναι καθαρός έχοντας κερδίσει τη μάχη της ζωής και την ελευθερία του.
Με πατέρα Γεωργιανό και μητέρα Ελληνίδα ο Αλέξανδρος ήρθε στην Ελλάδα από τη Γεωργία το 1991 και δεν άργησε να μπλέξει με τα ναρκωτικά.
"Προσπάθησα να βρω δουλειά, να κάνω κάτι στη ζωή μου, δυστυχώς στην πορεία έμπλεξα με ναρκωτικά. Ξεκίνησα χρήση ηρωίνης, με αποτέλεσμα μετά από 7 μήνες να βρεθώ στη Φυλακή, σε ηλικία 29 ετών. Δεν ήταν η πρώτη φορά. Μπήκα και σε άλλες φυλακές και συνολικά έμεινα 9 χρόνια σε Φυλακές", διηγείται ο ίδιος.

Το 2007 κρατούμενος και χρήστης ήρθε σε επαφή με το συμβουλευτικό πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ. "Άρχισα να παζαρεύω για το θέμα της χρήσης μπας και βγει κάτι. Μέσα στις φυλακές είχα επόπτες που ήταν πρώην χρήστες και ήταν πάρα πολλά χρόνια καθαροί. Αυτό ήταν βασικά και το σπρώξιμο για μένα, να δοκιμάσω κι εγώ μπας και τα καταφέρω, γιατί κάποιοι άλλοι το έκαναν" μας εξηγεί και συνεχίζει: "Από τις Φυλακές της Κασσάνδρας Χαλκιδικής ζήτησα διακοπή ποινής για να μπω στο πρόγραμμα της Θεραπευτικής Κοινότητας "Ιθάκη". Το Συμβούλιο των Φυλακών ενέκρινε το αίτημα και στα τέλη του 2008 αποφυλακίστηκα και μπήκα για θεραπεία στην "Ιθάκη". Έμεινα 13 μήνες. Εκεί έγινε και η πρώτη γνωριμία με τον δάσκαλο μου τον Αυγερινό. Ξεκίνησα να ασχολούμαι με το Τζούντο και μέχρι σήμερα δεν έχω σταματήσει. Μου άρεσε τόσο πολύ αυτό το άθλημα που αν δεν είμαι άρρωστος, που να μην μπορέσω να σηκωθώ, θα είμαι εδώ".
Αμέσως μετά, ο Αλέξανδρος μπήκε σε πρόγραμμα επανένταξης και πέρασε στην ομάδα Τζούντο του ΗΡΑΚΛΗ.
"Έχω πάρει μετάλλια σε διάφορα τουρνουά, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα για μένα", λέει κι ένας από τους σταθμούς του ήταν το ταξίδι στην Οζάκα της Ιαπωνίας το 2010, ύστερα από πρόσκληση του Γιαπωνέζου δασκάλου του Αυγερινού Ματσουούρα. "Ήμουνα ακόμα στο στάδιο της θεραπείας, αλλά δεν ξέρω πως τα κατάφερε ο δάσκαλος, πήρε εμένα κι ένα άλλο παιδί από άλλη Θεραπευτική Κοινότητα. Μείναμε δέκα μέρες, κάναμε προπονήση και πήραμε μέρος και σε αγώνες, με συμμετοχή 200 αθλητών από 20 χώρες. Ήμασταν μόνο δύο άτομα πρώην χρήστες. Όλο αυτό το σκηνικό μου δημιούργησε ένα συναίσθημα απερίγραπτο. Γιατί πριν ένα χρόνο ήμουν Φυλακή, ήμουν εξαρτημένος, τώρα είμαι έξω και παλεύω με κανονικούς ανθρώπους, από τόσες πολλές και διαφορετικές χώρες. Ένιωθα σαν ίσος. Δεν ήμουνα πλέον χρήστης, πάλευα για κάτι άλλο".
-Τώρα είσαι καθαρός;
-Ναι, από 17 Νοέμβρη 2008 είμαι καθαρός μέχρι σήμερα.
-Και από δουλειά;
-Όταν βγήκα στην επανένταξη δούλεψα 10 μήνες στο λιθογραφείο της "Ιθάκης", δούλεψα ένα χρόνο σε ένα εργολαβικό συνεργείο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, σήμερα δουλεύω κούριερ.
Τα παραπάνω είναι αποσπάσματα από άρθρο της huffingtonpost.gr πριν τρία χρόνια (11/11/2015) και αναφέρονται στον Αλέξανδρο Ματασασβίλι. Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά της υπόθεσης. Αυτή της ρατσιστικής αντιμετώπισης ανθρώπων που μπορεί να πάλεψαν να ξεφύγουν και να φτιάξουν τη ζωή αλλά κάποιοι δεν τους αναγνωρίζουν και έχοντας την εξουσία τους κόβουν το δρόμο. Αντιγράφουμε από την σελίδα της ομάδας Τζούντο του Ηρακλή στο fb, επιστολή που στάλθηκε στον πρωθυπουργό, για να γίνει κατανοητό τι εννοούμε την επιστολή του δασκάλου του Μαϊστρέλλη Αυγερινού:
Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ
Τον Μάρτιο του 2012 υπάρχει και οπτικοακουστικό υλικό
ο Αθλητής Τζούντο του ΓΣ Ηρακλης Αλέξανδρος Ματασασβίλι μέλος τότε της επανένταξης του ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ έδωσε εξετάσεις στην επιτροπή ιεραρχίας νταν και επιμόρφωσης της Ελληνικής Ομοσπονδίας Τζούντο αποτελούμενη από τους Αθανάσιο Καπαρό πρόεδρο, Σπύρο Ρήγο μέλος και τον αποθανόντα Παπαηλιόπουλο Χρήστο επίτιμο πρόεδρο.
Οι εξετάσεις έγιναν μέσα στην θεραπευτική κοινότητα για πρώτη φορά. Και τελευταία.
Ο Αλέξανδρος Ματασασβίλι έχει αποφοιτήσει με επιτυχία και αποτελεί αξιόλογο μέλος στην κοινωνία των πολιτών.
Η Ελληνική Ομοσπονδία προκήρυξε σε συνεργασία με την ΓΓΑ σχολή προπονητών Γ κατηγορίας. Στο αίτημα μας εδώ και μήνες να δοθεί βεβαίωση στο άνθρωπο που έδωσε την μάχη της Ζωής του. Του πρώτου νταν η ομοσπονδία του κυρίου Καφενταράκη δεν έχει απαντήσει, αφήνει υπονοούμενα σε επίπεδο καφενείου ότι δεν αναγνωρίζει αυτές τις εξετάσεις ούτε τα αποτελέσματα. Ούτε έχει απαντήσει σε αιτήματα του ίδιου και του Γ.Σ ΗΡΑΚΛΗΣ. Παρακαλώ ως δάσκαλος του να παρέμβετε.
Η απόκτηση πτυχίου γ κατηγορίας από τον άξιο αυτόν άνθρωπο αποτελεί προσόν για να προσφέρει στην κοινωνία. Η ρατσιστική αντιμετώπιση της μη αναγνώρισης των εξετάσεων ενδεχομένως να εμπίπτουν στο νόμο περί ρατσισμού.
Μαϊστρέλλης Αυγερινός
καθηγητής φυσικής αγωγής στο ΚΕΘΕΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Τεχνικός διευθυντής του τμήματος Τζουντο Γ.Σ ΗΡΑΚΛΗΣ μέλος του Δ.Σ ΓΣ ΗΡΑΚΛΗΣ
έκανα αναφορά στον συνήγορο του πολίτη.
Με λίγα λόγια η ηγεσία της ομοσπονδίας του Τζούντο στα πλαίσια του αθλητικού πνεύματος προφανώς αρνείται το δικαίωμα σ' έναν άνθρωπο που έδωσε μάχη για να ξεφύγει από τα ναρκωτικά και την παρανομία και να φτιάξει τη ζωή του μέσω του αθλητισμού να συνεχίσει και να εξελιχθεί παραπέρα. Ανθρωπάκια με ρατσιστικά ένστικτα με βάση την εξουσία που κατέχουν θεωρούν ότι μπορούν να δικάζουν και να καθορίζουν την πορεία της ζωής του οποιουδήποτε γιατί έτσι απλά γουστάρουν. Για μας βέβαια και αυτή η υπόθεση δεν καθόλου άσχετη με το γενικότερο κλίμα φασιστικοποίησης και του ρατσισμού που επιβάλει το σύστημα του οποίου είναι διαχειριστής αυτή η κυβέρνηση και η οποία με την πολιτική της το τροφοδοτεί.
Η έκφραση της αλληλεγγύης μας και της στήριξης στον αγώνα του Αλέξανδρου Μαντασασβίλι, όπως φυσικά και του δασκάλου του είναι αυτονόητη.
στις 6:55 μ.μ. από Αντίσταση στις γειτονιές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου