Δευτέρα 5 Απριλίου 2021

ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΕΝΕΙ ΠΙΣΩ

 Θεσσαλονίκη 5-4-2021

Με απόφαση των Ηνωμένων Εθνών από το 2016, τίθεται σε εφαρμογή σε παγκόσμια κλίμακα, ένα σχέδιο 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης ΣΒΑ με ορίζοντα το 2030. Οι στόχοι της ειρήνης, της ασφάλειας, της δικαιοσύνης για όλους και της κοινωνικής ένταξης αλληλοενισχύονται και επιδιώκονται σφαιρικά και ολιστικά (COM, 2016).

Επιπλέον, διατυπώνεται με σαφήνεια ότι κάθε στόχος βιώσιμης ανάπτυξης προς επίτευξη μέχρι το 2030 προϋποθέτει την εκπαίδευση, μέσω της οποίας οι άνθρωποι μπορούν να ενισχυθούν με τις απαραίτητες γνώσεις, δεξιότητες και αξίες για να ζήσουν με αξιοπρέπεια, να χτίσουν τη ζωή τους και να συνεισφέρουν στις κοινωνίες τους (UNESCO, 2016). 

Η συμπερίληψη και η ισότητα μέσα και μέσω της εκπαίδευσης αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο των αλλαγών, ώστε να αντιμετωπίσουμε όλες τις μορφές αποκλεισμού και περιθωριοποίησης, τις ανισότητες όσον αφορά την πρόσβαση, τη συμμετοχή και τα μαθησιακά αποτελέσματα. Κανένας στόχος εκπαίδευσης δεν πρέπει να θεωρείται ότι πληρείται εάν δεν εκπληρώνεται από όλους. Ως εκ τούτου, δεσμευόμαστε να κάνουμε τις απαραίτητες αλλαγές στις εκπαιδευτικές πολιτικές και να εστιάσουμε τις προσπάθειές μας στα πιο ευάλωτα άτομα, ιδιαίτερα εκείνα με αναπηρίες, για να διασφαλίσουμε ότι κανείς δεν μένει πίσω. (UNESCO, 2016, σελ. 7)

Η συμπερίληψη αποτελεί μια συνεχής διαδικασία, που ακατάπαυστα επιχειρεί να βελτιώνει τους όρους της συμμετοχής των ατόμων σε αποκλεισμό στο κοινωνικό γίγνεσθαι και να αίρει συνεχώς τα όποια εμπόδια παρουσιάζονται. Είναι πλέον, σαφέστατα διατυπωμένο σε διεθνές επίπεδο, ότι η ποιότητα της εκπαίδευσης προσδιορίζεται από το αν οι εκπαιδευτικοί στόχοι επιτυγχάνονται σε συμπεριληπτικά εκπαιδευτικά πλαίσια από όλους, χωρίς αποκλεισμούς (Νάνου,, Μαϊστρέλλης, 2020).



Το Judo και Συμπεριληπτικές Πρακτικές.

Το Judo θεωρείται άθλημα υψηλής έντασης, με πολλαπλά οφέλη για το σώμα και τη σωματική υγεία, ενώ έχει αναγνωριστεί ως μία από τις ασφαλέστερες μαχητικές τέχνες (Nishime, 2007). Ενισχύει τον έλεγχο και τον συγχρονισμό των κινήσεων του σώματος, αναπτύσσει σε μεγάλο βαθμό τις βασικές κινητικές ικανότητες, την ευλυγισία, την ευστροφία και την επιδεξιότητα συμβάλλοντας παράλληλα στην αρμονική ανάπτυξη του μυοσκελετικού συστήματος (Starosta, 2014). Τα οφέλη δεν πιστοποιούνται μόνο για τους αθλητές αλλά και για άλλες ομάδες πληθυσμού, που ασκούνται στο Judo. Πρόσφατες μελέτες του Ινστιτούτου Kodokan της Ιαπωνίας δείχνουν ότι η συνεχής εκπαίδευση στο Judo στην τρίτη ηλικία και ιδιαίτερα στις γυναίκες, συμβάλει στην διατήρηση της οστικής μάζας μετά την εμμηνόπαυση. Από τα αποτελέσματα των ερευνών που εστιάζουν στην υγεία, διεθνώς, διαφαίνονται οφέλη στη φυσιολογία, στη μορφολογία, στην ανοσολογία και στη νευρολογία (Song et al., 2010) 

Η άσκηση στο Judo βελτιώνει, παράλληλα, τις γνωστικές λειτουργίες και ενισχύει την κινητική μάθηση, τη διαδικασία, δηλαδή, κατά την οποία αποκτάται και διατηρείται η ικανότητα της εκτέλεσης μιας σειράς κινητικών δεξιοτήτων. Η κινητική μάθηση περιλαμβάνει τη διαδικασία επιλογής της κινητικής πληροφορίας, η οποία θα αποτυπωθεί νοερά, την αποθήκευση και την επαναφορά της. Με άλλα λόγια, το Judo συμβάλλει στην ενίσχυση της μαθησιακής λειτουργίας. Ο έλεγχος του νου και η καλλιέργεια της αυτοεπίγνωσης αποτελούν στοιχεία της άσκησης σε όλες τις μαχητικές τέχνες αλλά ιδιαίτερα στην τέχνη του Judo.

Το Judo, όπως και οι άλλες μαχητικές τέχνες, θεωρείται ότι υπηρετεί την ειρήνη, την καλοσύνη, την ανθρωπιά. Συχνά, διατυπώνεται ο προβληματισμός για το πώς αποδίδονται, τέτοιες ιδιότητες στις μαχητικές τέχνες, αφού οι τεχνικές τους αποτελούν βίαιες και επιθετικές ενέργειες. Η απάντηση, που δίνει ο Musashi είναι ότι ο ασκούμενος στις μαχητικές τέχνες ενεργεί μόνο για να απαντήσει στην επιθετικότητα. Δεν την αναζητά. Κατά τη διάρκεια των ασκήσεων της πάλης Randori και Shiai, ο ασκούμενος δίνει το μέγιστο της προσπάθειάς του απαλλαγμένος από το αίσθημα της επιθετικότητας. Συμβάλει σε αυτό η άσκηση της αυτοεπίγνωσης. Για όλους τους παραπάνω λόγους, η άσκηση στο Judo αυξάνει την αίσθηση της ευημερίας και της ικανοποίησης της ζωής. (Νάνου,  Μαϊστρέλλης, 2020)

Το judo έχει εφαρμοστεί με θετικά αποτελέσματα σε ευάλωτους πληθυσμούς 

Α Το Judo σε εφήβους με επιθετική συμπεριφορά 

Β Το Judo σε μέλη στεγνών θεραπευτικών προγραμμάτων. Μαίστρέλλης (1997-2020 )

Γ Το Judo σε άτομα με προβλήματα όρασης Μαιστρέλλης 1999-2001 και 2014

Δ Το judo σε άτομα με προβλήματα ακοής

Ε Το Judo στις Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος (Νάνου, Μαιστρέλλης 2020)

Η προσπάθεια απαξίωσης του Έργου μας  από τις ετερόκλιτες συμμαχίες  με στόχο την διάλυση του τμήματος του κυανόλευκου τμήματος του JUDO απέτυχε . Το τμήμα μας θα συνεχίσει στο Δρόμο που χαράξαμε . Η μεταcovid εποχή θα υπάρχουν πολλά προβλήματα που θα πρέπει το τμήμα μας να προσφέρει λύσεις σε Ανθρώπους που θα θελήσουν να τις δεχτούνε,

'Έχουμε τα ποιοτικά επιστημονικά εργαλεία. Και στον νέο Γ.Σ Ηρακλής :

ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΕΝΕΙ ΠΙΣΩ









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου